top of page
Masajo pure for animals logo
  • Writer's pictureTuotantoa

Hevosen elektrolyytti- ja vedentarve talvisin

Päivitetty: 20. huhtik. 2021


Tulisiko elektrolyyttijauhetta käyttää myös talvisin, ja kuinka paljon hevosen tulisikaan juoda viileällä säällä?


Jokaisen elollisen eläimen ruumis koostuu pääosin vedestä, jolloin sen riittävä saanti on terveyden kannalta erityisen tärkeää myös hevosille. Elämän kannalta välttämätön vesi muodostaakin jopa noin 65–75 % hevosen painosta. Usein riittävään vedenjuontiin keskitytään kuitenkin vain kuumana kesäpäivänä, mutta kuinka tärkeää hevosen riittävä vedensaanti on myös talvisin Suomen kovissa pakkasissa?


Hevonen juo talvella Green Stallion
Talvella hevosen riittävä vedensaanti voidaan turvata Green Stallion Luonnon Elektrolyytti -valmisteella.

Nestehukan vaikutukset

Talvella lämpötilojen laskiessa hevoset vähentävät lämpötilaltaan lähes jäätymispisteessä olevan veden juomista, jolloin nestehukan mahdollisuus on todellinen. Nestehukan tunnistaminen on kuitenkin usein varsin vaikeaa, sillä nestehukan oireet ilmenevät pitkälti vasta 5 % ruumiinpainon verran nestettä menetettäessä. Tämän vuoksi on äärimmäisen tärkeää, että veden juonnista huolehditaan jatkuvasti muun huolenpidon yhteydessä. Hevosella tulisikin aina olla puhdasta vettä saatavillaan, niin ulko- kuin sisätiloissakin ja sen kulutusta tulisi tarkkailla säännöllisesti.


Hevosilla nestehukan oireet ilmenevät useimmiten suorituskyvyn laskuna sekä esimerkiksi lisääntyneenä riskinä sairastua muun muassa ähkyyn. Talvisin nestehukan aiheuttama syömättömyys heikentää hevosen suorituskykyä ja terveyttä myös painon laskun takia; talvisin huonosti syövä hevonen voi laihtua jo pienessä ajassa merkittävästi kylmien ilmojen takia, vaikka hevonen ei silmiin nähden söisikään ruokaa vähemmän.


Yksi nestehukan aiheuttama komplikaatio on myös jokaisen hevosihmisen painajainen – ähky. Hevosen juodessa liian vähän nesteitä muuttuu uloste liian kuivaksi aiheuttaen näin ummetusta, ja pahimmillaan jopa ummetusähkyn. Hevosen ähky voi kuitenkin johtua lukuisista eri syistä, mutta riskiä voidaan pienentää huomattavasti pitämällä huoli hevosen riittävästä vedensaannista myös talvisin.


Nestehukan tunnistaminen tapahtuu nopealla ja helpolla testillä. Kohota ihopoimu ylöspäin hevosen kaulan ja lavan liittymäkohdasta, jonka jälkeen päästä kyseisestä poimusta irti. Se, miten nopeasti nahka palautuu jälleen sileäksi, kertoo usein jo paljon hevosen nestetasapainosta. Mikäli nahka palautuu sileäksi välittömästi, on nestetasapaino jokseenkin kunnossa. Nahan jääminen ryppyyn muutamaksi sekunniksi viestii nesteiden ja elektrolyyttien tarpeesta.


Hevonen ei juo, mikä avuksi?

Jotta vältyttäisiin ikäviltä nestehukasta johtuvista komplikaatioista, on hevosen nesteytyksestä pidettävä huolta. Mutta mitä sitten, kun hevonen ei suostukaan juomaan sille tarjottua vettä?


Jos huomaat hevosellasi olevan vaikeuksia riittävän päivittäisen vesimäärän juomisessa, voi alhaalla olevat vaihtoehdot olla avuksi. Mikäli hevonen ei kuitenkaan suostu näistä kohdista huolimatta juomaan, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisia jatkotutkimuksia ja asiantuntijaneuvoja varten.


 

Veden tarjoaminen vieraasta astiasta. Veden tarjoaminen äkillisesti vaihtuneesta ämpäristä voi hämmentää ja epäilyttää hevosta, jolloin myös juominen voi luonnollisesti jäädä vähemmälle. Kokeile tarjota vettä hevoselle tutusta astiasta tai ämpäristä.


Likainen juomavesi. Likainen juomavesi on niin ihmisten, kuin myös hevostenkin mielestä ällöttävää. Erittäin hyvän hajuaistinsa ansiosta hevoset hylkäävät veden, joka hajunsa puolesta vaikuttaa pilaantuneelta. Jotta hevosesi joisi tarpeeksi, huolehdithan veden puhtaudesta ja säännöllisestä vaihtamisesta. Myös ämpärit ja muut veden tarjoiluun tarkoitetut astiat on hyvä pestä huolellisesti säännöllisesti; näin vältytään esimerkiksi levän kasvulta.


Veden lämpötila. Veden lämpötilalla voi usein olla vaikutusta myös hevosen juomishalukkuuteen. Optimaalista lämpötilaa vedelle ei ole määritetty, mutta hevoset tuntuvat suosivan kylmällä säällä mieluiten hieman lämmintä vettä. Talvella kannattaakin siis kokeilla tarjoilla hieman lämmintä vettä yhdessä Green Stallion Luonnon Elektrolyyttijauheen kanssa. Näin hevosen elimistön kosteustasapaino pysyy optimaalisena, samalla saaden terveyttä edistäviä aminohappoja, sekä kivennäis- ja hivenaineita.


Veden tarjoiluun käytetty väline. Hevosille myös usein veden tarjoilutavalla on merkitystä. Toiset hevoset eivät suostu juomaan automaattisista uimuriautomaateista, kun taas toiset ovat niistä tottuneet juomaan koko ikänsä. Hevoselle paras ratkaisu löytyykin usein kokeilemalla ja tarkkailemalla hevosen juontimääriä eri tilanteissa.


Hermostuneisuus. Kisat, muutto, vieraat ihmiset tai uusi ympäristö voi hermostuttaa hevosta, jolloin se ei kykene keskittymään veden tarpeeseen samalla tavalla kuin rauhallisena. Vedenjuonnin vähyys saattaakin siis juohtua myös hevosen kokemasta stressistä ja muutoksista elinympäristössä. Kisoissa ja muissa jännittävissä tilanteissa juomista helpottamaan voidaan käyttää Green Stallion Luonnon Elektrolyyttiä, joka makunsa puolesta auttaa hevosia juomaan, sekä pysymään suorituskyvyltään lyömättöminä.



Hevosen tarvitsema veden määrä talvella

Usein virheellisesti oletetaan, että hevosen vedentarve on talvisin rutkasti pienempi kuin kesähelteillä. Lämpötilan lasku toki vaikuttaa omalta osaltaan esimerkiksi hevosen hikoilun määrään, mutta päivittäinen veden perustarve ei muutu vuodenaikojen tai lämpöasteiden mukaan. Tämän vuoksi olisikin tärkeää, että hevosen päivittäistä veden ja elektrolyyttien saantia seurattaisiin myös kylmien ilmojen saapuessa.


Kuinka paljon vettä tallissa seisovan hevosen tulisikin talvella saada? Vedentarve on täysin verrannollinen hevosen syömään rehun määrään, päivittäiseen rasitukseen sekä esimerkiksi hevosen fyysiseen kokoon. Hyvänä lähtökohtana voidaan kuitenkin pitää noin 5 litraa/ 100 kg, jolloin esimerkiksi 500 kg painavan hevosen tulisi saada talvella vähintään 25 litraa vettä päivässä. Veden tarpeeseen vaikuttaa myös hevosen työskentely, sillä parhaimmillaan rankka työskentely saattaa nostattaa veden tarpeen jopa kolminkertaiseksi. Hevosen päivässä juoma vesimäärä voikin nousta helposti jopa 50–60 litraan vuorokaudessa, riippuen täysin vallitsevasta ympäristöstä, lämpötiloista sekä hevosen suorituksista.


Elektrolyytit osana ruokavaliota myös talvisin

Elektrolyyttejä on usein pidetty vain kesäisin ja helteillä käytettävinä lisäravinteina, mutta niistä on kiistatonta hyötyä myös talven paukkupakkasilla. Elektrolyyttien lisääminen hevosen ruokavalioon myös talvisin kannustaa hevosta juomaan, samalla saaden nesteytyksen lisäksi myös päivittäiset kivennäis- ja hivenaineet.


Lämpötilojen laskiessa moni hevonen vähentää automaattisesti juomistaan, joskus jopa hälyttäviin lukemiin. Myös tuoreen ruohon syönnin loppuminen laskee hevosen saaman nesteen määrää, sillä ruoho itsessään sisältää jopa 80 % vettä. Tämä yhdistettynä hevosen hikityöskentelyyn laskee nestetasapainoa rajusti, aiheuttaen niin näkyviä kuin ihmiselle huomaamattomiakin muutoksia hevosen terveydessä.



Green Stallion Luonnon Elektrolyytti osana hevosesi ruokavaliota myös talvisin

Jotta voit varmistaa hevosesi riittävän vedensaannin myös talvella, ota päivittäiseksi elektrolyytiksi käyttöön Green Stallion Luonnon Elektrolyytti.


Green Stallion Luonnon Elektrolyytti on luonnollinen, sisältäen hevosen terveyttä edistäviä aminohappoja, sekä kivennäis- ja hivenaineita. Sitä voidaan tarjota niin ruuan tai veden mukana, kuin myös annettuna suoraan kädestä.


Pienennä hevosesi riskiä sairastua ummetusähkyyn

Ummetusähkyn yleisin syy on tiiviin rehukertymän tai ulosteen pakkautuminen suoleen etenkin paksusuolen taipeissa, johtuen esimerkiksi juodun veden vähyydestä. Erityyppisistä ähkyistä ummetusähky on verrattain yleinen ähkyn muoto, jolloin sen ennaltaehkäiseminen on jatkuvasti lukuisten hevosenomistajien mielessä. Voiko Green Stallion Luonnon Elektrolyytti toimia ensiapuna myös ähkyoireisiin?

Paras tapa ennaltaehkäistä ähky on hevosen säännöllinen ruoka-, vesi-, sekä liikutusrytmi. Ähkyn sattuessa kuitenkin kohdalle, on hevosen kannalta hoito aloitettava välittömästi. Green Stallion Luonnon Elektrolyytti on auttanut ähkystä oireilevia hevosia lukuisilla talleilla, joissa ähkyoireista kärsivä hevonen saatiin juomaan Green Stallion Luonnon Elektrolyytin avulla. Tuotetta voidaan ähkyoireilevalle hevoselle käyttää ensiapuna, mutta se ei kuitenkaan korvaa eläinlääkärin hoitoa.

 

Green Stallion Luonnon Elektrolyytti on tarjonnut avun lukemattomille hevosille, aina vuodesta 2003 asti. Lukuisten hyvien kokemusten siivittämänä tuote tuotiin markkinoille vuonna 2016. Siitä lähtien sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti, ja Green Stallion Luonnon Elektrolyyttivalmistetta löytyykin nykyään lähes jokaisesta hevostarvikeliikkeestä.



845 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page