top of page
Masajo pure for animals logo
  • Writer's pictureTuotantoa

Hevosen nesteytyksestä huolehtiminen kisoissa

Päivitetty: 20. huhtik. 2021

Hevosen riittävä veden saanti on tärkeää, jotta sen elimistön nestetasapainon säätely, sekä ruuansulatuselimistö toimisivat oikealla tavalla. Hevosen yleinen suorituskyky riippuu veden saannista, ja liian vähäinen veden saanti voikin lisätä hevosen riskiä nestetasapainon muutokseen ja veritilavuuden pienenemiseen. Hevonen tarvitsee päivittäin kymmeniä litroja hyvälaatuista juomavettä, joka on sisäruokintakaudella noin viisi litraa 100 elopainokiloa kohden. Jo ennestään suuri vedentarve kasvaa entisestään työhevosella, muutoin paljon hikoilevalla hevosella sekä imettävällä tammalla, jopa kolme kertaa suuremmaksi.

Green Stallion ratsastajan apuna

Lisääntynyt rasitus

Kuten ihmiset, myös hevoset ovat vaihtelevan rasituksen kanssa tekemisissä. Työnteossa, helteellä, sekä urheillessa aineenvaihdunnan nopeutuminen ja hikoilu nopeuttavat veden kulutusta elimistössä. Tällöin nestetasapaino ja aineenvaihdunta ovat koetuksella, jolloin juomaveden saantiakin tulee lisätä. Aineenvaihdunnan ja nesteen tasapainoa edistää entisestään veden hyvä imeytyminen elimistöön, sillä rasituksesta saattaa tulla enemmän heittelemistä kehon nestetasapainossa.


Rehun kulutus voi vähentyä vähäisestä vedenjuonnista, joka edelleen heikentää suorituskykyä. Rasituksessa suurimpia haasteita on korjata hevosen natriumin menetys, sillä muun muassa kaura ja karkearehut sisältävät luontaisesti hyvin vähän natriumia. Tämän takia on suositeltavaa, että rehun tai veden seassa saataisiin palautumista helpottavaa ja suolahävikkiä tasapainottavaa lisäravinnetta.


Hevonen ei palaudu

Oli hevonen sitten kilpahevonen taikka harrastehevonen, on jokainen yksilöllinen urheilija niiden yksilöllisillä tarpeilla. Palautuessaan suorituksesta, on hevosen elimistö tapahtumapaikkana muutoksille. Fyysisen suorituksen tuomat rasitukset laittavat hevosen elimistön tekemään paljon töitä. Nivelet rasittuvat, lihaksiin muodostuu maitohappoa, sekä hikoillessa poistuu tärkeitä elektrolyyttejä. Hikoilu voi jo yksinään kuluttaa yli kymmenen litraa nestettä elimistöstä, jolloin suorituksen jälkeisestä nesteytyksestä onkin huolehdittava tarkkaan. Tällöin on suositeltavaa tarjota eläimelle elektrolyyttivettä pelkän veden sijaan.


Hevosen lihasongelmat

Rankan suorituksen jälkeen on tärkeää, että hevosen lihasten energiavarastot täydentyisivät. Treenin alussa onkin hyödyksi verrytellä lihaksisto lämpimäksi, jotta lihaskudosten aineenvaihdunta vilkastuisi. Tällöin lihakset vastaanottavat suorituksen paremmin. Myös jälkeenpäin harjoituksen loppupuolella tehtävä loppuverryttely on hyväksi, sillä se taas edistää palautumista elimistön lepotilaan, esimerkiksi auttamalla rasituksessa muodostunutta maitohappoa poistumaan lihaksistossa nopeammin. Elektrolyytit tulevat tässäkin asiassa tärkeäksi osaksi hevosen palautumista. Jos urheilun jälkeen nestehukkaa korvataan vain tavallista vettä antamalla, ottavat solut sisäänsä nestettä ja turpoavat, näin aiheuttaen helposti lihaskramppeja. Onkin siis hyvin tärkeää nauttia elektrolyyttijuomaa urheilusta palautumisen helpottamiseksi.


Green Stallion – myös palautusjuomaksi hevoselle

Hevosen juomiseen löytyy niin lyhyelle kuin pidempikestoiselle käytölle sopivia apukeinoja. Esimerkiksi juomaveteen tai ruokaan voidaan lisätä suoraan luonnollista ravintolisää. Green Stallion onkin luonnon elektrolyytti, joka on kehitetty nimenomaan kilpatallien hevosille. Kilpahevosille alun perin suunnattu tuote on luotu tukemaan urheilussa ja palautumisessa, jossa vedensaannin tärkeys lisääntyy rasituksen takia entisestään.


Tuote sopii niin urheiluun, kuin ylläpitoonkin. Green Stallion sisältää aminohappoja, kivennäis- ja hivenaineita, eikä lainkaan kemiallisia elektrolyyttejä. Tuote on auttanut hevosia juonnin lisäämisessä, ja sopiikin luonnollisuutensa vuoksi päivittäiseen käyttöön.


Green Stallion on myös helppo ottaa mukaan. Tuote toimii jopa ilman että se sekoitetaan veteen tai ruokaan, ja sitä voikin tarjota esimerkiksi suoraan kädestä hevoselle. Näin matkustaessa hevosen kanssa voit aina helposti huolehtia sen nestetasapainon ylläpitämisestä


Mitä tehdä, jos epäillään nestehukkaa?

Kaikissa tilanteissa, joissa on syytä epäillä muutoksia hevosen tilassa, on eläinlääkäri ainoa oikea henkilö arvioimaan hevosen todellista vointia. Mikäli on kuitenkin huomattavissa nestehukan oireita, on hyvä selvittää, onko kuivumiselle ilmeistä syytä. Esimerkiksi jopa automaattisen juomakupin virtausnopeus vaikuttaa jo riittävään vedensaantiin, automaatteja käytettäessä virtausnopeutta onkin syytä seurata.


Kaikkiin juoma-astioihin kertyvässä eloperäisessä aineksessa alkaa myös herkästi kasvamaan bakteereita, jolloin juomaveden hygieeninen laatu alentuu nopeasti. Nämä astiat on hyvä tarkastaa niin automaattien toiminnan, kuin yleisen puhtauden kannalta, ja puhdistus on suositeltavaa yhdestä kahteen kertaa viikossa lämpimän veden kera. Hevoset ovat kuten ihmisetkin, kaikki erilaisia ja kaikille ei sovi samat keinot nestetasapainosta huolehtimiseen. Juomista auttamaan kannattaakin kokeilla monia eri keinoja, jotta juuri oikeat tarpeet täyttyisivät.


196 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page